Στοίχιμα


Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οι ευρωπαϊκές πρεμιέρες του ΠΑΟΚ (vids)

Οι ευρωπαϊκές πρεμιέρες του ΠΑΟΚ (vids)
Ο ΠΑΟΚ ξεκινά το ευρωπαϊκό του ταξίδι κόντρα στη Μέταλιστ και το gazzetta.gr θυμίζεις τις πρεμιέρες του από το 2000 ως σήμερα.
Ο «δικέφαλος» φιλοξενεί στην άδεια Τούμπα (21:00, ΟΤΕ Sport 1) την ουκρανική ομάδα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει να ξεκινήσει με το δεξί τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, όπως έχει στις 7 από τις 10 τελευταίες πρεμιέρες του.
Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ στη σεζόν από το 2000 και μετά...
Πρεμιέρα με νίκη
Τη σεζόν 2000-01, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στην Τούμπα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και επικράτησε με 3-1 χάρη σε τέρματα του Καμπς, του Κοέν (αυτογκόλ) και του Ναλιτζή, ενώ με το 3-3 στο Ισραήλ προκρίθηκε στην επόμενη φάση.
Ισοπαλία στην Αυστρία
Την επόμενη χρονιά, ο «δικέφαλος» έπαιξε το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι στην Αυστρία. Ο ΠΑΟΚ έφυγε από την έδρα της Κάρντεν με τη λευκή ισοπαλία για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και πήρε ξανά την πρόκριση με το 4-0 στη Θεσσαλονίκη στον επαναληπτικό.
Ήττα με ομάδα τρίτης κατηγορίας
Την περίοδο 2002-03, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε και πάλι στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (α' γύρος) με την ομάδα της τρίτης κατηγορίας, Λεϊσόες. Η ευρωπαϊκή του πρεμιέρα έγινε στην Πορτογαλία και ήρθε η πρώτη ήττα με 2-1 (3΄ Μπρίτο, 49΄ Ντετίνιο - 24΄ Κουκιέλκα) στο «Εστάδιο ντο Μαρ» του Ματοσίνος, όμως, πήρε την πρόκριση στην Τούμπα επικρατώντας με 4-1.
Μια από τα ίδια
Οι ήττες στις ευρωπαϊκές πρεμιέρες συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, αλλά αυτή τη φορά στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την Λιν στη Θεσσαλονίκη και έχασε με 0-1 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ομως, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη προκρίθηκε και πάλι νικώντας με 3-0 στη Νορβηγία.
3-0 στα χαρτιά και αποκλεισμός!
Για τρίτη σερί σεζόν ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην πρεμιέρα του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όμως τότε ήταν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 10 Αυγούστου του 2004, η ομάδα της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έχασε με 1-2 στη διάρκεια του αγώνα με γκολ του Γιασεμάκη που απλά έμεινε στην ιστορία, αλλά επίσημα ηττήθηκε με 0-3 στα χαρτιά, λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του Λιάσου Λουκά. Αυτός ήταν ο πρώτος αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ, αφού ηττήθηκε στο Ισραήλ με 1-0.
Πρόκριση με Ουκρανούς
Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές του πρεμιέρες το 2006 κόντρα σε μια ουκρανική ομάδα. Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήρθε ισόπαλος με 1-1 απέναντι στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ στην Τούμπα με γκολ του Σαλπιγγίδη. Ομως, με το 2-2 στην Ουκρανία εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ομίλους του Κυπέλλου.
Επιστροφή με εκτός έδρα νίκη
Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από τέσσερα χρόνια και νίκησε για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League την Βαλερένγκα στη Νορβηγία με 2-1, έχοντας σκόρερ τους Λίνο και Μουσλίμοβιτς. Το εύκολο 3-0 στην Τούμπα έδωσε ακόμη μια πρόκριση στον «δικέφαλο».
Αποκλεισμός με ισοπαλία
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία σε πρεμιέρα του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητα η ισοπαλία στο Άμστερνταμ. Για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι ασπρόμαυροι φιλοξενήθηκαν από τον Αγιαξ και έφυγαν με το 1-1 από την Ολλανδία χάρη σε γκολ του Βλάνταν Ίβιτς στο 72΄. Στον επαναληπτικό της Τούμπας, όμως, ο «δικέφαλος» ήρθε ισόπαλος με 3-3 και η πρόκριση χάθηκε.
Ξανά νίκη με Βαλερένγκα
Το καλοκαίρι του 2011, η Βαλερένγκα έμελλε για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ και πάλι ηττήθηκε. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρασε από τη Νορβηγία με 2-0 (Βιεϊρίνια, Πάμπλο Γκαρσία) και πήρε μια εύκολη πρόκριση στο Europa League.
Εύκολο έργο στο Ισραήλ
Η τελευταία πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη πριν τη σημερινή, ήταν νικηφόρα και επρόκειτο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Αντίπαλος πέρσι το καλοκαίρι ήταν η Μπνέι Γεχούντα με το παιχνίδι να γίνεται στο Ισραήλ και η επιστροφή στην Ελλάδα ήρθε με 2-0 με πανέμορφα γκολ από τον Γιώργο Γεωργιάδη και τον Στέφανο Κλάους Αθανασιάδη.
Οχτώ προκρίσεις και δύο αποκλεισμοί
Αξιοσημείωτο είναι πως ο ΠΑΟΚ στις πρώτες του ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της σεζόν αποκλείστηκε μόλις δύο φορές. Μάλιστα, η μια ήταν στα χαρτιά και η δεύτερη από τον Άγιαξ. Ο «δικέφαλος» μετράει 8 προκρίσεις και απέναντι στη Μέταλιστ θέλει να τις κάνει εννιά...
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
ΧΡΟΝΙΑ
ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ
ΣΚΟΡ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
2001
ΠΑΟΚ – Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ
3-1
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2002
Κάρντεν – ΠΑΟΚ
0-0
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2003
Λεϊσόες - ΠΑΟΚ
2-1
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2004
ΠΑΟΚ - Λιν
0-1
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2005
ΠΑΟΚ – Μακάμπι Τελ Αβίβ
0-3
Champions League
2006
ΠΑΟΚ – Μέταλουργκ Ντόνετσκ
1-1
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2010
Βαλερένγκα – ΠΑΟΚ
1-2
Europa League
2011
Άγιαξ – ΠΑΟΚ
1-1
Champions League
2012
Βαλερένγκα – ΠΑΟΚ
0-2
Europa League
2013
Μπνέι Γεχούντα – ΠΑΟΚ
0-2
Europa League












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου