Στοίχιμα


Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Παράθυρο για ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις

Παράθυρο για ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις
Το θέμα των χρεών βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα θεμάτων που απασχολούν τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδη. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει κινητικότητα στο όλο ζήτημα και είναι πιθανό να δοθεί μέσω της πολιτείας συνολική λύση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ετοιμάζει το νέο Ποινολόγιο με το οποίο αναμένεται να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους. Στο ίδιο ρεπορτάζ προστίθεται ότι στον "αέρα" βρίσκονται έσοδα ύψους 13,3 δισ. ευρώ από φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα τα οποία, αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία. Η χαμηλή εισπραξιμότητα δείχνει ότι επιβάλλονται πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά και όχι μόνο δεν εισπράττονται από το Δημόσιο, αλλά καταλήγουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία έχουν υπερβεί τα 57 δισ. ευρώ. Και για να μην "λιμνάζουν" στα δικαστήρια εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις και να μην εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται, η πολιτεία προσανατολίζεται σε κατάργηση προστίμων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρέη του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμα, αλλά εκκρεμή λόγω των προσφυγών που έχουν γίνει στα δικαστήρια. Στον ΠΑΟΚ περιμένουν ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά εκκρεμή και ανεπιβεβαίωτα χρέη προς το Δημόσιο για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή της οφειλής. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τα εκκρεμή και ανεπιβεβαίωτα χρέη προς το Δημόσιο. Σε αυτήν τη νέα τροπολογία προσδοκά να ενταχθεί και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Σαφής είναι η θέση που έχει πάρει ο Ιβάν Σαββίδης για το θέμα των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: "Είμαι έτοιμος να πληρώσω όλα τα χρέη μέσα σε ένα μήνα με την προϋπόθεση ότι θα διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις", έχει πει πολλές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου