Στοίχιμα


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μία ψυχούλα «φωνάζει» για βοήθεια

Μία ψυχούλα «φωνάζει» για βοήθεια
Σε μία ακριβώς εβδομάδα, συμπληρώνονται τέσσερα ολόκληρα χρόνια από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Λάρισα, όπου δύο γονείς μικρών ποδοσφαιριστών των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, έχασαν τη ζωή τους.
Από το διαλυμένο αυτοκίνητο, δύο μικρά παιδιά απεγκλωβίστηκαν σε πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο μικρός Παντελής Κυριακίδης, ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, και ο μικρός Χρήστος Παυλίδης, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Ο μικρός Παντελής, ο οποίος έχασε στο δυστύχημα τον πατέρα του, Συμεών, κρατήθηκε από θαύμα στη ζωή αλλά έκτοτε ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά.
Βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα έχοντας υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν ο 21χρονος αδερφός του, Κυριάκος, η μητέρα τους, Μαρία, ο παππούς του, Κυριάκος, και η γιαγιά του, Σούλα. Βρισκόμενοι ολημερίς και ολονυχτίς στο προσκεφάλι του Κυριάκου, ζώντας για την ημέρα που ο μικρός θα ξυπνήσει από τον λήθαργο.
Το «Μ» βρέθηκε χθες στην οικία όπου βρίσκεται από τις αρχές του έτους ο μικρός Παντελής και συνομίλησε με την οικογένειά του, προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες και τα προβλήματα του άτυχου παιδιού, στο οποίο η μοίρα έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι πριν από τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Αθήνα. Φορώντας τη φανέλα και τη φόρμα του ΠΑΟΚ και έχοντας λίγες ώρες νωρίτερα αγωνιστεί με τον Δικέφαλο στο στήθος σε τουρνουά και πετυχαίνοντας δύο γκολ.
«Κουράστηκα να παρακαλάω»
Η οικογένεια Κυριακίδη κατάγεται από τη Σκύδρα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο όμως είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να νοικιάζει διαμέρισμα στην Σταυρούπολη, προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο στην περίπτωση που ο Παντελής χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Η σύνταξη του παππού του όμως, δεν είναι αρκετή ούτως ώστε ο μικρός να παρακολουθείται επαρκώς από ειδικευμένους γιατρούς.
Για την ακρίβεια, τα τελευταία δύο χρόνια υποβάλλεται μόνο σε φυσιοθεραπείες κάθε δύο ημέρες, για τις οποίες απαιτείται ένα σεβαστό ποσό αν συνυπολογίσει κανείς πως χρειάζονται χρήματα και για την μεταφορά του Παντελή στην ιδιωτική κλινική.
Ουσιαστικά λοιπόν, εδώ και μία διετία η οικογένεια του Παντελή δεν γνωρίζει την ακριβή κατάσταση του μικρού, ο οποίος όμως δεν έχει εγκαταλείψει ούτε δευτερόλεπτο τη μάχη του. «Ο Παντελής βρίσκεται στη ζωή από θαύμα. Η κατάστασή του βελτιώνεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι αισιόδοξο βέβαια πως το τελευταίο διάστημα αντιλαμβάνεται πράγματα, κουνάει τα χέρια και τα πόδια του αλλά και χαμογελάει.
Δείχνει να καταλαβαίνει, αλλά η κατάστασή παραμένει δύσκολη. Οι γιατροί έχουν πάψει να τον παρακολουθούν εδώ και δύο χρόνια και ουσιαστικά δεν ξέρουμε την πορεία της υγείας του. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον συντηρούμε σε αυτή την κατάσταση και να περιμένουμε τον Θεό» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Κυριακίδη, ο οποίος έχει ενημερώσει ουκ ολίγες φορές τους ανθρώπους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την κατάσταση του Παντελή.
«Τα πρώτα δύο χρόνια η ΠΑΕ μας βοήθησε αρκετά. Τα τελευταία δύο χρόνια όχι και τόσο. Αυτό είναι το παράπονό μου. Προσωπικά κουράστηκα να παρακαλάω. Περιμένω να δω πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Όποτε το θέμα του αδερφού μου βγαίνει στην επιφάνεια, υπάρχει μία κινητοποίηση για λίγες ημέρες. Μετά όλοι τον ξεχνάνε» συνέχισε ο αδερφός του Παντελή, του οποίου το ζητούμενο δεν είναι αποκλειστικά τα χρήματα.
«Θα ήθελα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον αδερφό μου. Να φροντίσει για παράδειγμα να εξεταστεί από ειδικευμένους γιατρούς. Δεν νομίζω πως είναι μεγάλο πράγμα. Δεν θέλουμε λεφτά για τον εαυτό μας. Νοιαζόμαστε μόνο για τον Παντελή» τόνισε πολλές φορές ο Κυριάκος, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να παρακολουθεί από κοντά την αγαπημένη του ομάδα.
«Όνειρό του να παίξει στον ΠΑΟΚ»
Με τον αδερφό του Παντελή, Κυριάκο, να είναι υποχρεωμένος να πηγαινοέρχεται στο Μάνδαλο Σκύδρας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μεγάλο μέρος της φροντίδας του μικρού σε καθημερινή βάση έχουν αναλάβει εκτός της μητέρας του, ο παππούς και η γιαγιά του. Ο Παντελής Νικητίδης είναι αυτός που επιμελείται του ιατρικού αρχείου του Παντελή και αυτός που από τα χρήματα του οποίου συντηρείται ο εγγονός του, με τον ίδιο να συνεχίζει να ελπίζει.
«Ο Παντελής είναι ολόκληρη η ζωή μας. Ζούμε για την ημέρα που θα συνέλθει εντελώς. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά δεν το βάζουμε κάτω ούτε λεπτό, όπως δεν το βάζει κάτω και ο Παντελής. Ένα παιδί που το όνειρό του ήταν να παίξει στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Θυμάμαι μάλιστα μία κουβέντα που είχε με τον πατέρα του μετά από ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχε και ο Ολυμπιακός.
Ο πατέρας του τον ρώτησε: «Μήπως θα ήταν καλύτερα να πάμε στον Ολυμπιακό;». «Η στον ΠΑΟΚ ή πουθενά» απάντησε ο Παντελής. Η αγάπη του για τον ΠΑΟΚ ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο» ήταν τα λόγια του Παντελή Νικητίδη, βλέποντας με περηφάνια αλλά και ένα μεγάλο «γιατί» στο μυαλό του τις πολλές φωτογραφίες του μικρού Παντελή την περίοδο που φορούσε στο χορτάρι την «ασπρόμαυρη» φανέλα.
Σε αναμονή του τετραπληγικού επιδόματος!
Όποιος γνωρίσει από κοντά την οικογένεια του Παντελή, θα εκπλαγεί με την ψυχική τους δύναμη, την ειλικρίνεια και την αξιοπρέπειά τους. «Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, δεν θα παρακαλούσαμε κανέναν. Δυστυχώς δεν την έχουμε. Έχουμε φτάσει στα όρια μας. Το κράτος έχει κόψει ακόμα και το παραπληγικό επίδομα που έδινε στον Παντελή. Αρχικά ήταν 660 ευρώ, μετά μειώθηκε στα 510, τώρα δεν παίρνουμε τίποτα. Περιμένουμε εδώ και μήνες τον γιατρό να έρθει να επανεξετάσει τον Παντελή...» σημειώνει, επαναλαμβάνοντας το κάτι περισσότερο από δίκαιο αίτημά του για ενδιαφέρον στο πρόσωπο του εγγονού του.
«Δεν είναι μόνο οικονομική η βοήθεια που χρειάζεται ο Παντελής. Χρειάζεται να εξεταστεί άμεσα από γιατρούς. Ποτέ δε νιώσαμε πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι απέναντί μας. Απλά τη θέλουμε περισσότερο δίπλα μας, δίπλα στον Παντελή. Άλλωστε μιλάμε για ένα μικρό παιδί που ήταν μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ και άλλαξε ολόκληρη η ζωή του επιστρέφοντας από ένα τουρνουά στο οποίο βρέθηκε για να αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ» συμπληρώνει.
«Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου»
Στο δύσκολο δρόμο που διαβαίνει ο Παντελής, ο απλός κόσμος του ΠΑΟΚ και δη οι οργανωμένοι φίλοι του Δικεφάλου, στάθηκαν και με το παραπάνω στο πλευρό του. Ανταποκρινόμενοι στο μέτρο των δυνάμεών τους όταν υπήρχε κάλεσμα για βοήθεια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα για παράδειγμα, ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Σκύδρας ενίσχυσε οικονομικά την οικογένειά του, όπως έκαναν και όλοι οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ το 2011 προσφέροντας δύο χιλιάδες ευρώ μέσω λαχειοφόρου αγοράς στο προπέρσινο PAOK Festival. Βοήθεια ασφαλώς σημαντική, όχι όμως και αρκετή για την περίπτωση του Παντελή.
Που κοιμάται και ξυπνάει ακόμα και τώρα κάτω από το έμβλημα του Δικεφάλου και αποτελεί για όλους μας το παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και για το ποια ζητήματα θα πρέπει ή όχι να μας απασχολούν. «Όποτε χρειάστηκε ο κόσμος του ΠΑΟΚ βρέθηκε στο πλευρό του Παντελή. Ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Σκύδρας, ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Γιαννιτσών "Πατριαρχείο και πολλοί ακόμα φίλαθλοι. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους. Η ανταπόκρισή τους είναι πάντα μεγάλη και η βοήθεια που μας έχει προσφέρει ο κόσμος είναι τεράστια» τονίζει σχετικά ο Κυριάκος Κυριακίδης.
Σελίδα στο διαδίκτυο
Όσοι πάντως ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον μικρό Παντελή ή επιθυμούν να τον βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, στο διαδίκτυο υπάρχει σχετική ιστοσελίδα η οποία κατασκευάστηκε από την οικογένειά του και φίλους του. Η διεύθυνσή της είναι «www.mikrospantelis.gr» και μέσα σε αυτή υπάρχουν τόσο φωτογραφίες του Παντελή όσο και βίντεο, ενώ όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τον αδερφό του, Κυριάκο, στο τηλέφωνο 6978284462.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου