Στοίχιμα


Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι δηλώσεις Δώνη


Ο Έλληνας τεχνικός επί μιάμιση ώρα ανέλυε στη Μεσημβρία, το πώς θα διαχειριστεί τη σεζόν στην τελική ευθεία της, ποιες είναι οι σκέψεις του για το σχεδιασμό της νέας περιόδου και αν ο ίδιος είναι μέρος αυτού, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, όπως επίσης και στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο "Δικέφαλος" και αφορά στις θλάσεις. Ακόμη, κάνει την αυτοκριτική του στελόμενος στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Αναλυτικά όσα είπε για:
Τον πετυχημένο τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έβγαλε πέντε αγώνες σε δύο εβδομάδες: "Γενικά ήταν ένας δύσκολος μήνας στον οποίο η απόδοσή μας δεν ήταν αυτή που θέλαμε σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και τα αποτελέσματα . Εκμεταλλευτήκαμε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα που είχαμε. Γενικώς η βαθμολογική συγκομιδή ήταν θετική, όπως και το γεγονός ότι προκριθήκαμε στα ημιτελικά του θεσμού. Το θετικό για μας είναι ότι σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι. Όλα τα παιδιά μας βοήθησαν στη μεγαλύτερη διάρκεια των παιχνιδιών".
Το γεγονός πώς ο ΠΑΟΚ πορεύεται στη σεζόν έχοντας τη δεύτερη θέση “δεδομένη”: “Στόχοι δεν είναι κακό να υπάρχουν στόχοι, πρέπει όμως να είναι ρεαλιστικοί. Δύσκολα στην Ελλάδα δεν θα ακουστεί το “μη δίνετε σημασία στο αποτέλεσμα από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά στην προσπάθεια να χτιστεί μια ομάδα”. Γνωρίζω καλά πώς δεν υπάρχει υπομονή. Ξέρω επίσης πολύ καλά ότι συνεχίζουμε με διαφορετικό ρόστερ από αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε. Ο κόσμος βλέπει τις αλλαγές που γίνονται, τη νέα διοίκηση και έχει απαιτήσεις. Θα πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα απαιτείται χρόνος για να μπουν οι βάσεις και να χτιστεί μια ομάδα που θα κοιτάξει μεγαλύτερα πράγματα. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ιστορία της ομάδας, καθώς αυτή είναι που γιγαντώνει τις απαιτήσεις όλων. Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα είχα πει πως δεν θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα με τη νοοτροπία της δεύτερης θέσης, χωρίς να σημαίνει ότι υποτιμούμε τη δεύτερη θέση. Μιλούσα για τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού που θα πρέπει η ομάδα να αποκτήσει. Εδώ που έχουμε φτάσει πλέον, πρέπει να κυνηγήσουμε τη δεύτερη θέση. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, όπως και για να πάμε στον τελικό”.
Το αν λείπει μία μεγάλη νίκη από τον ΠΑΟΚ και τα διαδοχικά ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι μία ευκαιρία για να το κάνει:  
“Εμείς θα επιδιώξουμε να δείξουμε πώς είμαστε ανταγωνιστικοί, ειδικότερα απέναντι στον Ολυμπιακό, μετά από τρεις εβδομάδες. Το ίδιο και απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο οποίος μπορεί να διανύει μια κακή χρονιά, αλλά στα ντέρμπι δείχνει πώς διαθέτει ένα καλό ρόστερ. Φυσικά και θέλουμε νίκες στα ντέρμπι, αλλά αυτό να συνδυάζεται με την αποτελεσματικότητα της έδρας, διότι έτσι μπορείς να είσαι ψηλά και να διεκδικείς στόχους. Επίσης, θέλουμε τη νίκη με τον Παναθηναϊκό για να πάει η διαφορά στους 17 βαθμούς, κι αν γίνεται μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου να φτάσουμε αυτή τη διαφορά στους 18, για να πάρουμε ένα ακόμη βαθμό για τα πλέι οφ". 
Το αν ο ΠΑΟΚ μπορούσε να κοντράρει παραπάνω τον Ολυμπιακό: “Επειδή στο πρώτο γύρο ήμασταν αποτελεσματικοί, ίσως ανέβηκε ο πήχης. Ρεαλιστικά, όμως, έτσι όπως ξεκινήσαμε τη σεζόν, θεωρώ πως δε μπορούσαμε”.
 Το αν πιθανή αλλαγή των ημερομηνιών στους αγώνες Κυπέλλου αλλάζει τον προγραμματισμό: “Όταν θα έρθουν αυτά τα παιχνίδια, θα δώσουμε προτεραιότητα στο κύπελλο”.
Τις πιθανές "κόντρες" με τον Αστέρα στο Κύπελλο και τα πλέι οφ: “Ο Αστέρας είναι ένας δύσκολος και ιδιαίτερος αντίπαλος, λόγω του τρόπου παιχνιδιού του που διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που είναι ψηλά στη βαθμολογία. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να λειτουργήσουμε πιο έξυπνα στα μεταξύ μας παιχνίδια”.
Το αν πρέπει ο ΠΑΟΚ να περιμένει τον Αστέρα στα μεταξύ τους παιχνίδια, με δεδομένο ότι η ομάδα της Τρίπολης παίζει στο χώρο:"Μέσα στη Τούμπα είναι διαφορετικά. Στο μεταξύ μας παιχνίδι θεωρώ ότι πλην ενός δεκαλέπτου, ήμασταν καλύτεροι απέναντι στον Αστέρα. Στο εκτός έδρας ήμασταν πολύ κακοί. Η Τρίπολη όντως παίζει στο χώρο και θα πρέπει εμείς να είμαστε διαφορετικοί στα παιχνίδια αυτά. Ως συνολική εικόνα και ως ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είμαστε καλύτερη ομάδα”.
 Τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών που αποκτήθηκαν το Γενάρη: " Ουσιαστικά είναι η πρώτη εβδομάδα που ο Ολίσε δουλεύει μαζί μας. Προερχόταν από προετοιμασία, μπήκε στο διάστημα των συνεχόμενων παιχνιδιών και δεν ήταν εύκολο να δουλέψει πάνω σε τακτική. Το κακό για μας είναι ότι θα τον χάσουμε μαζί με τον Καμαρά λόγω των εθνικών ομάδων σε διάστημα που θα δουλεύαμε μαζί τους πάνω στη τακτική. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη και για τον Ολίσε και για τον Καμαρά. Θα πρέπει και οι δυο να βελτιωθούν πολύ στο τακτικό κομμάτι και ειδικά στο αμυντικό. Για τον Βούκιτς, θα δούμε το τρόπο με τον οποίο θα μπει στο κλίμα της ομάδας, στη χημεία της, γνωρίζοντας και τι θα γίνει με την τιμωρία του Σαλπιγγίδη. Δεν μπόρεσε να πάρει χρόνο συμμετοχής ούτε στη Λιβαδειά, καθώς αλλάξαμε σχηματισμό, ούτε στα Χανιά διότι παίξαμε με παίκτη λιγότερο. Θέλουμε να είναι ενεργός για μας βοηθήσει”.
 Το Κύπελλο που δεν ήταν πρωταρχικός στόχος στην αρχή της περιόδου και τώρα έγινε: "Είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πώς το Κύπελλο είναι ο μεγάλος στόχος. Ότι σε μία ομάδα που θέλεις να δημιουργήσεις. και θέλεις να διεκδικήσεις κάτι μεγάλο αυτό είναι το πρωτάθλημα γιατί σε στέλνει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μ' αυτό ως δεδομένο μιλούσα έτσι στην προετοιμασία. Ρεαλιστικά όταν δεν μπορείς να διεκδικήσεις τον τίτλο του πρωταθλήματος, σε μία ομάδα που χτίζεται και θέλει να χτίσει μία διαφορετική νοοτροπία ένα τρόπαιο είναι τρόπαιο. Δεν έχει τη μεγάλη αξία, δεν σε οδηγεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά είναι κάτι σημαντικό στη ψυχολογία της ομάδας”.
 Το τι φταίει για τις πολλές αποβολές: "Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Υπάρχουν κόκκινες που δικαιολογούνται ποδοσφαιρικά και υπάρχουν κάρτες που εκθέτουν την ομάδα και τον προπονητή. Η κόκκινη του Σαλπιγγίδη, του Λάζαρ στη Νέα Σμύρνη, του Λόρενς, εκθέτουν και τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή, και δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους εκτός ομάδας να μιλούν για πειθαρχίας, αν και σε αυτό το τομέα έχουμε βελτιωθεί αισθητά. Υπάρχουν κάρτες που δεν θα έπρεπε να βγουν όπως η δεύτερη στον Σταφυλίδη την οποία ουσιαστικά τη προκάλεσε ο Μπέλιτς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις μας, και να σταματήσουμε να δίνουμε δικαιώματα να μας κατηγορούν για έλλειψη πειθαρχίας".
 Την αποβολή του Σαλπιγγίδη στον Πλατανιά: “Όλοι ξέρουμε το ήθος του Δημήτρη. Μπαίνει, όμως, πολλές φορές στη διαδικασία να αντιδρά ιδιαίτερα απέναντι σε βοηθό διαιτητή .Με θύμωσε η κάρτα του Σαλπιγγίδη. Και αυτό διότι τέσσερα λεπτά πριν από την αποβολή του, είχε και πάλι κάνει παράπονα στον βοηθό διαιτητή, και τότε βγήκα στη γραμμή και με κάπως άσχημο τρόπο του είπα να σταματήσει. Πολλές φορές, όμως, στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν αντιδράσεις που δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε. Θα είναι υπερβολικό να τιμωρηθεί με έξι αγωνιστικές”.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το μεγαλύτερο σύμμαχό του στο διάστημα που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ: “Οι προπονητές θα πρέπει να συμβιβάζονται και να βρίσκουν λύσεις στις δυσκολίες που συναντούν. Στο πρώτο εξάμηνο δεν μπόρεσα ποτέ να δω την ομάδα πλήρη. Αρχίσαμε τη σεζόν με απουσίες, χάσαμε παίκτες με τραυματισμό, ήρθαν κόκκινες κάρτες και ποτέ δεν είδα την ομάδα όπως την είχα στο μυαλό μου. Όταν λειτουργείς κατ' ανάγκη, δεν μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος δεν είναι άλλος από την ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ποδοσφαιριστών προπονητών, των ανθρώπων γύρω από την ομάδα, και της διοίκησης. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα δείχνει ότι μπορεί ο ΠΑΟΚ να φτάσει εκεί που θέλουμε όλοι”.
Την αυτοκριτική του: "Χωρίς σκληρή αυτοκριτική δεν μπορείς να προχωρήσεις. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά ήταν λίγο περίπλοκο λόγω ειδικών συνθηκών. Και δεν μιλάω μόνο για το αποτέλεσμα διότι υπάρχουν παιχνίδια που αργότερα κατάλαβα ότι έκανα κάποια λάθη, ανεξάρτητα από το ότι κερδίσαμε. Υπάρχουν παιχνίδια που τα χάσαμε και θεωρώ ότι λειτούργησα σωστά.Αν άλλαζα κάτι θα ήταν στο παιχνίδι με τη Ραπίντ εκτός έδρας, θα έκανα κάτι διαφορετικό για να πάμε ομίλους γιατί ήταν και προσωπική μου φιλοδοξία. Ο ΠΑΟΚ είχε συνηθίσει να παίζει στους ομίλους. Προσωπικά, πέρα από τη Λάρισα, δεν έχω πάει σε ομίλους. Θα ήθελα να το έχω πετύχει αυτό, να το έχω στο βιογραφικό μου".
Τις αποδοκιμασίες και τη διαχείριση στο θέμα Γκαρσία: “Ξέρω πως λειτουργεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω προσπαθήσει, ειδικά φέτος να είμαι αποστασιοποιημένος από όλο αυτό διότι όσο ασχολείσαι, μόνο κακό μπορεί να σου  κάνει. Αποπροσανατολίζεσαι. Στεναχωρήθηκα με όσα έγιναν με τον Γκαρσία, αλλά και τα όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Άρη. Είναι διαφορετικό να σε αποδοκιμάζουν οι φίλαθλοι διότι δε πάει καλά η ομάδα από το να έρχονται να σε αποδοκιμάζουν με βαρείς χαρακτηρισμούς διότι θεωρούν ότι δεν συμπεριφέρεσαι σωστά σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει ιστορία στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ άδικο, διότι αν ξέρανε ποια ήταν η συμπεριφορά μου, κανείς δε θα τολμούσε να με αποδοκιμάσει. Ξέρω πολύ καλά και το ίδιο και οι άνθρωποι γύρω από την  ομάδα πώς η συμπεριφορά μου απέναντι στους ποδοσφαιριστές και ειδικά απέναντι στον Γκαρσία είναι άψογη. Δεν είναι τυχαίο ό,τι συνέβη μετά. Πάντα δικαιολογώ τους παίκτες μέχρι ενός σημείου. Έχω παίξει ποδόσφαιρο και έχω περάσει παρόμοιες φάσεις.  Ξέρω ότι όταν είσαι σε μία δύσκολη φάση, έξι μήνες ταλαιπωρείσαι, θέλεις να προσφέρεις στην ομάδα αλλά δεν μπορείς-παρότι ο προπονητής είναι ευθύς απέναντί σου-όταν φτάνεις σε ένα σημείο που σκέφτεσαι "θα συνεχίσω, δεν θα συνεχίσω", σου φταίνε τα πάντα. Του είχα πει προ καιρού ότι θα έπαιζε στα παιχνίδια με Κέρκυρα και ΟΦΗ, καθώς θα δήλωνα τον Κάτσε, και ότι θα έπαιζε βασικός και στο παιχνίδι κυπέλλου με τη Καλλιθέα, το δεύτερο. Τα είχα πει όταν γύρισε από τις διακοπές. Ήταν να είναι στην αποστολή με τη Τρίπολη και αρρώστησε. Γι' αυτό δεν έπαιξε βασικός με τη Καλλιθέα. Ο Πάμπλο ήξερε τη δικιά μου συμπεριφορά. Βρήκαμε την ισορροπία και πρέπει να σας αποκαλύψω το εξής. Ο ίδιος μου έχει δηλώσει-όχι ότι δεν ανέχεται να κάθεται στον πάγκο-"κόουτς σε όποιο ματς κρίνεις ότι δεν θα ξεκινώ βασικός να με αφήνεις σπίτι μου γιατί λόγω του βαριού κορμιού μου δεν μπορώ να έρθω από τον πάγκο για 20, 25 λεπτά και να βοηθήσω". Μην σας παραξενεύει, λοιπόν, ότι όταν δεν υπολογίζεται βασικός από μένα, δεν είναι αποστολή. Δεν είναι δική μου απόφαση αλλά ουσιαστικά του ποδοσφαιριστή".
Τη χρησιμοποίηση του Σαλπιγγίδη στις καθυστερήσεις στη ρεβάνς με τον Λεβαδειακό: "Υπάρχουν δύο εκδοχές στην κριτική. Η μία είναι: "Τι κάνει ο Δώνης; Βάζει στο 90΄ αλλαγή τον Σαλπιγγίδη; Τώρα θα θυμώσει ο Σαλπιγγίδης, θα εκνευριστεί ο Σαλπιγγίδης. Γιατί το κάνει αυτό;" Αυτό είναι το πιθανό σενάριο γιατί πουλάει το αρνητικό. Αν το μελετήσει κανείς από την άλλη πλευρά, θα καταλάβει πόσο καλή είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Ακόμη κι αν βάλω εγώ το Σαλπιγγίδη ένα λεπτό, γιατί έτσι κρίνω εγώ, ο Σαλπιγγίδης έχει τη διάθεση να μπει ένα λεπτό και δεν πρόκειται να μου θυμώσει. Και δεν το λέω για να περάσει η ώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μάλιστα στο τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια του έκανα και πλάκα: "Μπράβο Δημήτρη, ήσουν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα".
Την επιλογή να χρησιμοποιεί τον Κατσουράνη στόπερ: "Αν δεν είχα δει τον Κατσουράνη να παίζει στόπερ, δεν θα τον έβαζα εγώ για πρώτη φορά να παίξει σ' αυτή τη θέση. Τον έχω δει, όμως, τον Κατσουράνη. Το δεύτερο είναι ότι, έχουμε μελετήσει την ομάδα όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, παρότι είχαμε την κατοχή της μπάλας, το χτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω. Όταν δεν είχαμε τον παίκτη να προωθήσει τη μπάλα από πίσω, αναγκάζονταν τα δύο αμυντικά μας χαφ να γυρίσουν πιο πίσω και είχαμε πάντα πρόβλημα, να χάσουμε τη μπάλα στο ανέβασμα, να δεχόμαστε αντεπιθέσεις με αυτό τον τρόπο. Αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία, από τότε που ήρθε ο Κατσουράνης, στο κομμάτι αυτό χτίζουμε καλύτερα τις επιθέσεις μας από πίσω. Έχουμε πολύ μεγαλύτερη ηρεμία και καλύτερες επιλογές, ώστε να προωθηθεί η μπάλα και τα αμυντικά μας χαφ να είναι πιο ψηλά στην άλλη ζώνη. Αυτό μας δίνει πλεονέκτημα να φθάσουμε τη μπάλα στο αντίπαλο μισό. Αν δείτε στο ματς του Πλατανιά (σ.σ. δεν έπαιζε ο Κατσουράνης), επανήλθαμε στο προηγούμενο εξάμηνο. Και δεν είναι αιχμή αυτό για τους παίκτες που έπαιξαν στην άμυνα. Ο Κουμάλο, για παράδειγμα, είναι πολύ καλός αμυντικός, δυνατός στις μονομαχίες, όμως, είναι για συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Εγώ θέλω ένα από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς να παίζει πολύ καλή μπάλα. Κι ανάλογα να επιλέγω τον παρτενέρ. Ο άλλος λόγος αφορά στη φυσική κατάσταση. Ο Κατσουράνης είχε 2,5 μήνες ανενεργός και τα τρεξίματα στα δύο αμυντικά χαφ είναι πάρα πολλά. Είναι εύκολο να λες ότι όταν ο Κατσουράνης περνάει στα χαφ μας δίνει ποιότητα. Δεν είμαστε τυφλοί, το βλέπουμε. Την ξέρουμε αυτή την ποιότητα και τη θέλουμε. Όμως, ο Κατσουράνης, ποτέ δεν έπαιζε στις άλλες ομάδες σαν δεύτερο αμυντικό χαφ στην ευθεία. Στον Παναθηναϊκό έπαιζε με τρία χαφ σαν οκτάρι και στο 4-4-2 με ρόμβο στην Μπενφίκα, ως δεξί εσωτερικο χαφ. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο δεν ξέρει τη θέση με δύο αμυντικά χαφ στην ευθεία.
Όταν το γυρίζουμε σε ρόμβο τον βάζουμε δεξί εσωτερικό χαφ, όπως με τον Πανιώνιο. Μία δύο φορές τον έβαλα και δίπλα σε άλλο αμυντικό χαφ, δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις. Πρέπει να το δουλέψουμε, γιατί είναι μία θέση στην οποία έχουμε πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι μας λείπει το καθαρό εξάρι. Ο Κάτσε, ο Λάζαρ, ο Κατσουράνης, ο Γκαρσία, ο Φωτάκης δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ξεχωριστά ο καθένας ο σκληρός αμυντικός χαφ, που θα μαρκάρει θα βάλει τα πόδια του δυνατά, θα προωθήσει το παιχνίδι, θα πηδήξει για κεφαλιά. Δεν έχει κανείς τους ολοκληρωμένο το πακέτο. Αυτό είναι ο πιο σημαντικός προβληματισμός μέχρι το καλοκαίρι".
Το μερίδιο ευθύνης του προπονητή και αυτό των παικτών στη διάρκεια ενός παιχνιδιού: "Ας ανοίξουμε άλλο κεφάλαιο Τι είναι οι αυτοματισμοί; Αυτοματισμός δεν είναι να πάρω τη μπάλα και να ντριμπλάρω. Αυτοματισμός δεν είναι να έχω την ικανότητα να σουτάρω έξω από τη περιοχή η να βγάλω μια σέντρα. Ο αυτοματισμός αφορά το τρόπο με τον οποίο συνδέω τις γραμμές. Εμείς χρησιμοποιούμε το 4-4-2 με Αθανασιάδη - Σαλπιγγίδη και το 4-4-1-1 με Αθανασιάδη – Λόρενς. Εμείς προσπαθούμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν να συνδέσουμε τις γραμμές. Τους δυο κεντρικούς αμυντικούς, με τους δυο αμυντικούς χαφ. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν η μπάλα θα πάει στον έναν πλάγιο μπακ, ο ένας αμυντικός μέσος θα πρέπει να είναι κοντά του για να τον στηρίξει και ο άλλος να ανέβει σε απόσταση επτά – οκτώ μέτρων. Κι ο απέναντι εξτρέμ να έρθει κι αυτός μέσα. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που βλέπουμε ότι οι παίκτες τις εφαρμόζουν στα παιχνίδια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν όταν η μπάλα έφτανε έξω από τη μεγάλη περιοχή και δεν είχαμε ή τη καλή τη πάσα ή το σωστό το τελείωμα. Όταν ο Λίνο κάνει σέντρα και η περιοχή είναι άδεια, είναι θέμα προπονητή. Όταν ο Λίνο κάνει κακή σέντρα, είναι θέμα παίκτη. Αν η μπάλα φτάσει σε σουτ και το σουτ είναι κακό, φταίει ο παίκτης. Αν η μπάλα δε φτάσει σε σουτ, φταίει ο προπονητής.Το προπονητικό τιμ πρέπει να λειτουργήσει όλο το πράγμα και να φθάσει μέχρι ένα σημείο. Μετά μετρά το ταλέντο, η καλή ή κακή μέρα, είναι πολλά πράγματα. Αυτό είναι αυτοματισμός, αν νομίζει κανείς ότι αυτοματισμός είναι αν βάλω εσωτερικό ή εξωτερικό φάλτσο στην πάσα, μάλλον εμείς στις σχολές προπονητικής μάθαμε άλλα πράγματα".


Το πώς αντιμετωπίζει τις στημένες φάσεις: "Στις στημένες φάσεις επιλέγω να μην αφήνω παίκτη μπροστά διότι κατα 70% σκέφτομαι αμυντικά. Οι στημένες φάσεις κατα 50% καθορίζουν το αποτέλεσμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, γι' αυτό και τις προσεγγίζω με αμυντική σκέψη. Στα στημένα λειτουργούμε ως εξής: Ένας παίκτης στο δοκάρι, ένας παίκτης ελεύθερος και πέντε παίκτες μαν του μαν. Μαζί με τον τερματοφύλακα, σύνολο οκτώ παίκτες. Υπάρχουν λοιπόν και τρεις παίκτες στο όρια της μεγάλης περιοχής. Ο Κάτσε που συνήθως είναι ο πιο κοντός βρίσκεται στο κέντρο της μεγάλης περιοχής και οι δυο γρήγοροι είναι αριστερά και δεξιά. Αυτό που έχουμε δουλέψει είναι η έξοδος του τερματοφύλακα ώστε να βγει γρήγορα η πρώτη του πάσα και οι δυο στα άκρα της μεγάλης περιοχής να φύγουν γρήγορα μπροστά. Αν αφήναμε παίκτη μπροστά, ίσως να μπορούσαμε μετά το πρώτο διώξιμο, να είχαμε την υποδοχή της μπάλας και το “σπάσιμο” σε κάποιον που έρχεται. Εγώ, σας το είπα και πρίν, σκέφτομαι αμυντικά. Μέχρι τον Ιανουάριο παίζαμε με τους Ρομπέρ και Φωτάκη στα δυο άκρα της μεσαίας γραμμής, και μπροστά τον Αθανασιάδη και έναν εκ των Λόρενς – Σαλπιγγίδη. Από αυτούς, ο πιο γρήγορος ήταν ο Ρομπέρ. Τώρα, με Καμαρά, Ολίσε, Σαλπιγίδη, έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και πλέον δουλεύουμε διαφορετικά. Αν και ήμασταν, μέχρι τον Ιανουάριο, ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσπαθήσαμε να παίξουμε σωστά”.
Το θέμα της παραμονής του στον ΠΑΟΚ και τη νέα περίοδο: "Εισπράττω εμπιστοσύνη απ' όλους. Τον Γκέρμαν, τον Γεωργιάδη, τον Ζήση και τον μεγαλομέτοχο. Οι προπονητές όμως είναι αναλώσιμοι. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Πολλές φορές, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, για πλάκα μου έχει πει: "Μπορεί μία μέρα να ξυπνήσω, και να πάρω την απόφαση να σε απομακρύνω γιατί μπορεί να μην κοιμήθηκα καλά το βράδυ". Έτσι γίνεται παγκοσμίως. Μπορεί ένα αποτέλεσμα να στραβώσει, να κρίνει έτσι ο ιδιοκτήτης... Εγώ, όμως, δεν λειτουργώ με τον τρόπο ότι πάω στην προπόνηση και είναι η τελευταία μου μέρα. Όσες ομάδες με εμπιστεύτηκαν σε βάθος χρόνου ποτέ δεν έχασαν. Το πιο βασικό είναι πώς γίνεται η αξιολόγηση. Ένα κυρίαρχο είναι το αποτέλεσμα. Όταν υπάρχει μία διοίκηση που βλέπει καθημερινά τι γίνεται στην προπόνηση, τη λειτουργία στα αποδυτήρια. Νιώθω ασφάλεια, είμαι μία χαρά, πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που κρίνουν πολλές φορές και τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. Δεν πρόκειται να λειτουργήσω με τη λογική "αν δεν πάρουμε το Κύπελλο, αν δεν..." Το άγχος το έχω στην καθημερινότητά μου, γιατί είμαι φιλόδοξος άνθρωπος και θέλω να πετύχω τους στόχους της ομάδας".
Τις πολλές θλάσεις: "Δεν μπορώ να πω ότι φταίει 100% η Μεσημβρία. Είναι όμως από τους λόγους που μελετήσαμε. Έχουμε μελετήσει την προπόνηση, η οποία γίνεται βάσει εργομετρικών που παίρνεις στα χέρια σου από την αρχή της χρονιάς. Έτσι χωρίζεις τα γκρουπ. Δεν είναι όπως όταν ήμουν εγώ παίκτης που έλεγε ο προπονητής "δεν με νοιάζει πώς είσαι, όλοι μαζί στο ίδιο γκρουπ". Αν βάζαμε τον Κάτσε με τον Σαλπιγγίδη και τον Φωτάκη που δεν είχαν κάνει προετοιμασία, οι δυο τους θα είχαν... καεί. Αν μελετήσετε από την πρώτη μέρα που είμαι προπονητής σε ομάδα κατηγορίας, από τη Λάρισα μέχρι πριν έρθω στον ΠΑΟΚ, οι ομάδες μου είχαν μέσο όρο θλάσεων δύο. Τις λιγότερες στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και η τύχη είναι ότι με τον ίδιο εργοφυσιολόγο που συνεργάζεται ο ΠΑΟΚ είχα συνεργασία και στη Λάρισα και τον Ατρόμητο.
Προβληματιστήκαμε πολύ με τις θλάσεις στις γάμπες. Τα περισσότερα κρούσματα τα είχαμε όταν πήγαμε στο μικρό γήπεδο, το πάνω, που είχε πολλή λάσπη. Όσο κι αν σας φαίνεται υπερβολικό, από τη στιγμή που η ομάδα έφυγε από το μεγάλο γήπεδο που έκλεισε, είχε πρόβλημα και στο τακτικό κομμάτι και στη συμπεριφορά της στο γήπεδο, γιατί όλες οι προπονήσεις γίνονταν σε μικρό χώρο. Μελετήσαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Κοιτάξαμε να μειώσουμε λίγο την προπόνηση, να πάμε και στην Τούμπα και όλο αυτό μας βγήκε σε καλό. Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις στη Μεσημβρία είναι  κακές, είναι δεδομένο. Αν ευθύνονται 40, 50 ή 60% για τις θλάσεις δεν μπορώ να το πω. Χρειάζονται καλύτερες γηπεδικές εγκαταστάσεις για να υπάρξει βελτίωση. Μελετήσαμε και την προπόνηση. Το να λέει κάποιος "ο ΠΑΟΚ έχει 15 θλάσεις και οι πέντε είναι του Γκαρσία", είναι λάθος. Ο Γκαρσία έχει μία και οι υπόλοιπες είναι υποτροπή. 
Άρχισα την προπονητική στη μεγάλη κατηγορία στη Λάρισα το 2005. Αν με ρωτήσει κανείς την προπόνηση 17 Γενάρη 2005 θα του τη βάλω στο κομπιούτερ. Γνωρίζω την ένταση που είχα σε κάθε προπόνηση. Φέτος, έφθασα σε ένα σημείο να πάω στην προπόνηση και να έχω άγχος"
Το αν παίζει ρόλο η διατροφή των παικτών για τις θλάσεις: "Αυτό είναι ένα θέμα όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα σας πω ένα παράδειγμα που βλέπω στο γιό μου, που στα 16 του είναι στη Γιουβέντους. Εκεί από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το απόγευμα, η προτεραιότητα είναι το ποδόσφαιρο. Το τι θα φάει, πως θα αθληθεί, πως θα ξεκουραστεί. Στην Ελλάδα ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει μάθει να πηγαίνει νηστικός στη προπόνηση, να προπονείται, να φεύγει και να πηγαίνει για καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα να γυρίζει σπίτι να ξεκουραστεί και να φάει και κάτι. Με αυτό το πρόγραμμα, δεν έχει σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις. Προσπαθούμε να έχουμε εδώ πρωινό, τελευταία κάνουμε και μεσημεριανό εδώ, για να πάνε απευθείας για ξεκούραση στη συνέχεια, το απόγευμα, ας πάνε και στο κέντρο για καφέ. Προσπαθούμε να τους δείξουμε οτι αυτό είναι μελετημένο. Θα σας πω και για τη προπόνηση που είδατε. Σήμερα ήμουν έξω φρενών. Τους δώσαμε 2,5 μέρες ρεπό και ήρθαν όλοι λες και είναι πεθαμένοι. Γι'αυτό είμαι εναντίον των “μαζεμένων” ρεπό. Κουράστηκαν, το καταλαβαίνω, θέλουν να ξεδώσουν, αλλά θα πρέπει το μυαλό τους να είναι στο ποδόσφαιρο”.
Το οικογενειακό κλίμα που αποτελεί "όπλο" του ΠΑΟΚ: "Βλέποντας την εξέλιξη που έχει η ομάδα , πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να γίνουμε οι πρώτοι στην Ελλάδα. Σε ορισμένα πράγματα ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει καλύτερος από ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Πρέπει στους παίκτες να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο με τον οποίο ο παίκτης να νιώσει την υποχρέωση να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Να νιώσουν κομμάτι της ομάδας. Το ποδόσφαιρο είναι και συναίσθημα όχι μόνο επάγγελμα. Όταν λοιπόν ψάχνεις τη μητέρα του Λόρενς στην Ιρλανδία για να της πεις "Χρόνια Πολλά" για τα γενέθλια του γιου της, το μαθαίνει ο παίκτης και παθαίνει την πλάκα του για το ενδιαφέρον που έδειξες. Αλλά πρέπει να είσαι και αυστηρός όταν χρειάζεται".
Τη σχέση με τους παίκτες και το μοντέλο του ΠΑΟΚ: "Αν ήμουν προπονητής άλλου τύπου, σκληρός στους παίκτες, με τιμωρίες, ο Τσιστιακόφ θα με είχε διώξει σε μία εβδομάδα. Εγώ κατηγορούμαι ότι είμαι καλός με τους παίκτες. Όμως, υπάρχουν πράγματα που είναι υστερικά, αλλά τα έχω κάνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς έχω πηδήξει πάνω από τσάντες και έχω πιάσει παίκτη από το λαιμό ή έχω πετάξει πίνακα σε παίκτη στο ημίχρονο. Γενικότερα, είναι και θέμα διαχείρισης του υλικού. Αν ξέρω ότι ένας παίκτης, αν τον βρίσω, του τα χώσω, πάρει μπρος, το κάνω. Αν το κάνω σε άλλο και τρέμει δεν θα το κάνω. Σε κάθε παίκτη λειτουργώ ανάλογα με το πώς θα τον κερδίσω. Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε το καλοκαίρι είναι να έρθει ψυχολόγος. Δεν είναι τρελοί που το κάνουν στην Ευρώπη. Δεν ακολουθούμε το μοντέλο κάποιας συγκεκριμένης ομάδας. Για χτιστεί μια ομάδα πρεπει να ξέρεις το dna του ΠΑΟΚ και το dna του κόσμου. Ο κόσμος θέλει τη νίκη είτε είσαι καλός, μέτριος, κακός. Οι μεγάλες ομάδες κερδίζουν και στη κακή τους μέρα. Εμείς θέλουμε να έχουμε έναν ΠΑΟΚ αρκετά επιθετικό και αρκετά δημιουργικό. Αυτό έχει στο αίμα του ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ”.
Την ισορροπία άμυνας-επίθεσης που φέρνει επιτυχία: "Η άμυνα φέρνει τίτλους, ισχύει, Εγώ είμαι πάντα υπέρ του σωστού ποδοσφαίρου. Όταν μια ομάδα παίζει σωστή και καλή άμυνα, όπως ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, σημαίνει ότι παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Ομολογώ πώς όταν καθόμουν στην τηλεόραση να δω ΠΑΟΚ με διάθεση, δεν μου άρεσε σαν θεατή, γιατί έπαιζε άλλο τύπου ποδόσφαιρο, έπαιζε όμως σωστά. Το να πρέπει ο αντίπαλος να ματώσει για να σου κάνει ευκαιρία, είναι αποτέλεσμα σωστού ποδοσφαίρου. 
Φέτος, πολλές φορές η ομάδα έχει στο μυαλό της να βγει στην επίθεση,ειδικά σε παιχνίδια στη Τούμπα που κερδίζουμε 1-0 και είμαστε στο 70', γιατί έχουμε μάθει να παίζουμε έτσι. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να παίξουμε όπως στη Λιβαδειά, διότι προέχει το αποτέλεσμα. Αυτό θέλει χρόνο ώστε να δουλεύουμε ως κομπιούτερ και όταν έχουμε τη μπάλα και χωρίς αυτή. Ο ΠΑΟΚ του Σάντος έβαλε τις βάσεις με την καλή άμυνα. Αν έμενε ο Σάντος θα μπορούσε να βάλει και το κομμάτι της επίθεσης. Εμείς θέλουμε λοιπόν, σιγά – σιγά, αφού βάλουμε για τα καλά την επίθεση, να βάλουμε και το αμυντικό κομμάτι".
Το μεταγραφικό προγραμματισμό: "Αν θέλει μία ομάδα να κάνει κάτι μεγάλο πρέπει στην αρχή της προετοιμασίας να έχει το 90-95% του ρόστερ της συμπληρωμένο..Εμείς προχωράμε τον προγραμματισμό, άνθρωποι δουλεύουν για μας και γνωρίζουμε σε ποιες θέσεις χρειαζόμαστε παίκτες".
Το αν ο ΠΑΟΚ θα σχεδιαστεί και του χρόνου με βάση το 4-4-2: "Όσες φορές έχω προσπαθήσει να αναλύσω κάποια πράγματα, σε θέματα συστήματος, βγαίνει εναντίον μου. Η ανάλυση που γίνεται γύρω από τη τακτική στην Ελλάδα, δεν είναι η σωστή. Στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, η τηλεόραση κάνει ανάλυση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλύει τις κινήσεις της ομάδας στο γήπεδο. Στην Ελλάδα, ακούω ακόμα και τώρα την ηλιθιότητα οτι το 4-4-2 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 4-3-3 διότι ο αντίπαλος έχει τρια χαφ στη μεσαία γραμμή. Εμείς τι κάνουμε; Όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα, ο Αθανασιάδης μένει ψηλά, και ο δεύτερος επιθετικός πηγαίνει πιο πίσω του και “γεμίζει” τη μεσαία γραμμή και μετατρέπεται σε 4-2-3-1 . Τόσο απλά...Όμως είναι άλλο να το δείξει η τηλεόραση και άλλο να το πω εγώ. Είναι πάντα ανάλογα το τι θέλεις να χτίσεις και το τι θέλεις να δείξεις στο γήπεδο. Αν εμείς παίζαμε όπως ο Αστερας Τρίπολης, με ένα γέμισμα στον επιθετικό και αυτός να τη “σπάει” στους πλαϊνούς, θα άρεσε αυτό σε κανέναν; Εγω πιστεύω σε κανέναν. Μετράει λοιπόν και το τι θέλεις να παίξεις. Εμείς έχουν καταλάβει οτι το κοινό του ΠΑΟΚ θέλει να δει έναν καλό, επιθετικό, αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Αυτό ταιριάζει σε μια μεγάλη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παίξει όπως η Τρίπολη, διότι σε εμάς έρχονται οι ομάδες και κλείνονται στα 40 μέτρα. Με τον Ατρόμητο, έπαιζα πέρυσι 4-4-2 και περίμενα στο κέντρο. Δεν μπορούμε να μας κερδίσει κανέναν. Αλλά το να παίξω έτσι, ως ΠΑΟΚ, δεν γίνεται. Βέβαια, το να παίξουμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό, είναι άλλο θέμα".
Το αν υπολογίζεται ακόμη ο Χακόμπο: "Όλα θα κριθούν το καλοκαίρι. Θα δούμε τι θα κάνουμε με τους τερματοφύλακες. Ετσι όπως είμαστε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτή τη θέση”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου