Στοίχιμα


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τα χειμερινά ψώνια του ΠΑΟΚ

Τα χειμερινά ψώνια του ΠΑΟΚ
Την Τετάρτη αρχίζει και τυπικά η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, κατ΄ ουσίαν, όμως, ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα ΣΠΟΡ επιχειρούν σήμερα μια αναδρομή στο παρελθόν για να σας θυμίσουν τις πιο πετυχημένες μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ εν μέσω αγωνιστικής περιόδου.
Τον Δεκέμβριο του 1990 ο Αλέξης Αλεξίου, προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, εντάσσεται στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, όπου και θα παραμείνει για μια εξαετία. Μάλιστα, θα αποτελέσει τον μοναδικό παίκτη του ΠΑΟΚ στην αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Μουντιάλ (το 1994 στις ΗΠΑ).
Τον Δεκέμβριο του 1992 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός φέρνει στην Τούμπα τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Άρχισε τότε η πορεία του πρώην παίκτη και προέδρου του «Δικέφαλου» μέχρι την κορυφή και την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης, όντας αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του με τη φανέλα του «Δικέφαλου» ήταν σε αγώνα Κυπέλλου με τη Δόξα Δράμας, αλλά στο Πρωτάθλημα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Χαριλάου εναντίον του Άρη, πανηγυρίζοντας τη νίκη με 2-1. Την ίδια μεταγραφική περίοδο εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ κι ο Νίκος Μιχόπουλος, που διέγραψε σημαντική καριέρα στην Τούμπα.
Τον Ιανουάριο του 1997 ήρθαν στον ΠΑΟΚ και οι Σπύρος Μαραγκός και Παντελής Καφές. Ο πρώτος προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στον «Δικέφαλο» χάρη στην εμπειρία και το ώριμο παιχνίδι του. Να σημειωθεί ότι ο ικανότατος μέσος ήταν βασικό στέλεχος του «Δικέφαλου» για δυόμισι χρόνια. Όσο για τον Καφέ, ανέδειξε με την πάροδο των χρόνων το ταλέντο του, το οποίο είχε πρωτοδείξει στους Πόντιους Βέροιας. Με συνεπή παρουσία στον ΠΑΟΚ μέχρι το 2003, έχοντας την τύχη να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο Κυπέλλων.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ
Ο Δημήτρης Ναλιτζής αγωνίστηκε μόλις ενάμιση χρόνο στον ΠΑΟΚ, ωστόσο ξεχώρισε για την εκτελεστική του δεινότητα. Αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο του 2000, όντας επιλογή του άρτι αφιχθέντος στην Τούμπα Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μάλιστα, στο τέλος εκείνης της σεζόν ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος με 24 τέρματα, εκ των οποίων τα έντεκα με τη φανέλα του «Δικέφαλου». Έναν χρόνο αργότερα πετύχαινε το τελευταίο γκολ του ΠΑΟΚ στον θριαμβευτικό για την ομάδα του τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό, αγωνιζόμενος στην Περούτζια και τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.
ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΕΣΛΙΓΚΑ
Ο Ντάνιελ Φερνάντεζ εντάχθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2004. Εκείνη ήταν και η πρώτη μεταγραφική περίοδος επί εποχής Γιάννη Γούμενου, ο οποίος μόλις πριν από έναν μήνα είχε αποκτήσει, μαζί με τον Βασίλη Παγώνη, το πακέτο των μετοχών από τον Γιώργο Μπατατούδη. Σε ηλικία μόλις 21 ετών ο Πορτογάλος τερματοφύλακας δοκιμάστηκε στον ΠΑΟΚ και τελικά έπεισε τους ανθρώπους του «Δικέφαλου» να τον εντάξουν στο ρόστερ της ομάδας. Χρόνο με τον χρόνο γίνονταν καλύτερος και ήταν θέμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό. Τελικά, τον Ιούνιο του 2008 ο Φερνάντεζ μετακόμισε στην Μπουντεσλίγκα, φορώντας τη φανέλα της Μπόχουμ.
Ακρως ουσιαστική υπήρξε η προσφορά του Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2005 και επί δυόμισι χρόνια πρωταγωνίστησε στην επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Διακρίθηκε όμως ιδιαίτερα την τελευταία σεζόν παραμονής του στην Τούμπα (2006-07), όταν κι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με δεκατέσσερα γκολ. Συνέχισε την καριέρα του στην Μπουντεσλίγκα και στην ομάδα της Μπόχουμ.
Τον Ιανουάριο του 2007 ο Γιώργος Γεωργιάδης έκανε πράξη την επιθυμία του, αφού επέστρεψε στην Τούμπα, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Η τότε διοίκηση των Νίκου Βεζυρτζή και Απόστολου Οικονομίδη του έδωσαν αυτήν την ευκαιρία και ο Γεωργιάδης, έστω και στη δύση της καριέρας του, χάρισε στους φίλους του ΠΑΟΚ ορισμένες θαυμάσιες ενέργειές του, απ' αυτές που χαρακτήρισαν συνολικά την πλούσια καριέρα του.
Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήρθε στον «Δικέφαλο» τον Ιανουάριο του 2008 στη δύση της μεγάλης καριέρας του. Πρόλαβε, όμως, την επόμενη σεζόν να παρουσιάσει δείγματα της μεγάλης ποδοσφαιρικής του κλάσης. Την ίδια μεταγραφική περίοδο εντάχθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ και ο Ματίας Βερόν, ο οποίος για ενάμιση χρόνο ήταν από τα πρώτα «βιολιά» της ομάδας.
ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ
Τον Ιανουάριο του 1997 ο Γιώργος Μπατατούδης συμπλήρωνε ένα χρόνο στο τιμόνι της ομάδας του ΠΑΟΚ, ωστόσο η πορεία της δεν ήταν αυτή που και ο ίδιος θα περίμενε. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, και τον Κώστα Φρατζέσκο, που διένυε τότε περίοδο μεγάλης φόρμας. Ο Φρατζέσκος άφησε το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, και φυσικά δεν το μετάνιωσε. Ούτε βέβαια στον «Δικέφαλο» μετάνιωσαν για την κίνησή τους, αφού ο ικανότατος μεσοεπιθετικός έκανε πράματα και θάματα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι και τη λήξη της σεζόν πέτυχε δεκαέξι γκολ σε είκοσι συμμετοχές, σπάζοντας τα κοντέρ. Μαζί με τα έξι γκολ που είχε πετύχει στον ΟΦΗ, αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 γκολ (ένα λιγότερο από τον Αλεξανδρή). Στην ιστορία πέρασαν φυσικά και οι μοναδικές εκτελέσεις φάουλ.
Ακόμη, ο Φρανς Φαν Ρόι υπήρξε από τους πλέον αξιόλογους ξένους παίκτες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής ήρθε στην Τούμπα τον Δεκέμβριο του 1994 (δανεικός από τη Σταντάρ Λιέγης), αγωνίστηκε μόλις για ένα εξάμηνο, πρόλαβε όμως, αν και μέσος, να πετύχει επτά γκολ σε σύνολο 21 συμμετοχών.
ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΣΟΡΛΕΝ
Ο Ολιβιέ Σορλέν αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ για μιάμιση σεζόν, όμως, οι φίλαθλοι της ομάδας τον θυμούνται πολύ καλά. Ο Γάλλος μέσος ήρθε πριν από πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε αναντικατάστατο στέλεχος στην τότε ομάδα του Φερνάντο Σάντος.
Τις ίδιες ημέρες με τον Σορλέν έφθανε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο Άλβες Λίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος προσφέρει ακόμη και σήμερα τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ακόμη και των πλέον απαιτητικών.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΝΑ
Πριν από ένα χρόνο ο Κώστας Κατσουράνης απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρόταση του ΠΑΟΚ και ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη. Με την εμπειρία και τις ικανότητές του κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα στις συνθήκες της νέας του ομάδας και να εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της. Από την περσινή «σοδιά» ξεχώρισε ένας ακόμη παίκτης. Ο λόγος για τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς, ο οποίος αποτελεί, αν μη τι άλλο, χρυσή εφεδρεία στα χέρια του Χουμπ Στέφενς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου