Στοίχιμα


Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Τα «ασπρόμαυρα» Όσκαρ και … βατόμουρα

Τα «ασπρόμαυρα» Όσκαρ και … βατόμουρα
Η φετινή τελετή των βραβείων Όσκαρ, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου 2014. Μία ημέρα πριν, όπως έχει άλλωστε καθιερωθεί, θα ανακοινωθούν τα βραβεία των «Χρυσών Βατόμουρων» ή αλλιώς Razzies όπως ονομάζονται στα αγγλικά.
Η μεταξύ τους σχέση; Εκ διαμέτρου αντίθετη. Τα Όσκαρ απευθύνονται στους καλύτερους και αποτελούν σπουδαίο «παράσημο» για όσους το αποκτήσουν, τα δε «Χρυσά Βατόμουρα» απευθύνονται στους... χειρότερους. Δύο μήνες λοιπόν πριν τις δύο τελετές, το «Μ» δίνει τα δικά του βραβεία στους καλύτερους και στους «χειρότερους» του ΠΑΟΚ, ξεχωρίζοντας έξι για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες.
Κριτήρια; Οι απαιτήσεις του Δικεφάλου και του κόσμου του από τον καθέναν εξ αυτών σε συνδυασμό με τις ικανότητές τους κι η προσφορά τους στο πρώτο μισό της χρονιάς, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως ο καθένας τους φέρει αντικειμενική ευθύνη για το... βραβείο του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του Πάμπλο Γκαρσία, του οποίου η σχεδόν μηδενική συμμετοχή στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ ευθύνεται αποκλειστικά στην παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει στο πρόσωπό του ο Χουμπ Στέφενς. Έχουμε και λέμε λοιπόν. «Και το βραβείο πάει στον...»
ΟΣΚΑΡ
Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Θα μπορούσε κάλλιστα να απονεμηθεί στον Μιγκέλ Βίτορ, εφόσον ο Πορτογάλος δεν στεκόταν δύο φορές άτυχος το τελευταίο διάστημα. Μοιραία λοιπόν, καταλήγει στα χέρια ενός άλλου Ίβηρα, του Λούκας Πέρεθ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός κάνει μέχρι στιγμής τη διαφορά στον ΠΑΟΚ έχοντας ως «όπλο» την σπουδαία τεχνική του και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο MVP της έως τώρα σεζόν, παρά το ότι κατά κοινή ομολογία μπορεί να «δώσει» ακόμα περισσότερα. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του; 26 εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, 7 γκολ και 11 καταγεγραμμένες ασίστ. Οι τελευταίες, είναι πάντως περισσότερες...
Β΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ο πλέον σταθερός και αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έως τώρα, με 21 εμφανίσεις και 6 γκολ στο ενεργητικό του. Ο κυριότερος λόγος – με την συνδρομή βέβαια των Λούκας, Λίνο και Στοχ - που ο Δικέφαλος εμφανιζόταν τόσο αποτελεσματικός στις «στημένες» φάσεις, πριν βέβαια τον τραυματισμό του. Εκτός των εκτελεστικών του δυνατοτήτων, διέπρεψε στα περισσότερα παιχνίδια και στα ανασταλτικά του καθήκοντα παρά τις αδυναμίες του στη «μεταφορά» της μπάλας, με μεγαλύτερα προτερήματά του την ταχύτητα και το πάθος με το οποίο «μπαίνει» στις φάσεις.
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Πριν την έναρξη της προετοιμασίας, θεωρητικά λογιζόταν ως ο τρίτος κατά σειρά δεξιός οπισθοφύλακας πίσω από Σκόνδρα και Κωνσταντινίδη. Ο Στέλιος Κίτσιου όμως, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Στέφενς και από το ξεκίνημα της σεζόν πήρε... σπίτι του τη φανέλα του βασικού, φορώντας την σε 24 συνολικά παιχνίδια. Τα περιθώρια βελτίωσής του; Μεγάλα. Ο ίδιος πάντως φρόντισε να πείσει τον Ολλανδό πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης του δεξιού άκρου της άμυνας του ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενος με πάθος δίχως... εξαιρέσεις. Ακόμα και στα παιχνίδια που η απόδοσή του δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Χωρίς δεύτερη σκέψη, στον Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Και αυτό γιατί ουκ ολίγες φορές ήρθε από τον πάγκο και τις περισσότερες κατάφερε να αλλάξει το... προδιαγεγραμμένο σενάριο. Γκολ με τη Σαχτιόρ στο 90΄, γκολάρα με τον Πλατανιά, γκολ κόντρα στον Εργοτέλη στο 90΄. Μόνο αυτά τα τρία γκολ, από τα έξι συνολικά του Σέρβου σε 19 συμμετοχές (μόλις 4 ως βασικός), έχουν δώσει στον ΠΑΟΚ έξι βαθμούς, με την γενικότερη ποιότητά του να μην συναντιέται και πολύ συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Χωρίς αντίπαλο, στον Πάμπλο Γκαρσία. Ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι άκουσε την καρδιά του και επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, έχοντας εισπράξει την «υπόσχεση» πως θα του δίνονταν οι ευκαιρίες να παλέψει για μία θέση στην ενδεκάδα. Ο Χουμπ Στέφενς όμως, είχε διαφορετική άποψη. Ο 36χρονος Ουρουγουανός έχει δώσει το «παρών» μόνο στα δύο παιχνίδια κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας και παλεύει καθημερινά με τον εαυτό του προκειμένου να αποδεχθεί πως δεν υπολογίζεται από τον Ολλανδό. Κάτι, που μόνο εύκολο δεν είναι όταν έχεις αγωνιστεί σε Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης. Πολλοί ισχυρίζονται πως ο «Κανάριο» έχει ποδοσφαιρικά «τελειώσει». Το αν αυτό ισχύει ή όχι, ενδεχομένως να μη το μάθουμε ποτέ.
ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ
Επίσης χωρίς αντίπαλο, στον Μασιέλ Άλβες Λίνο. Που έως τώρα έχει καταγράψει 19 συμμετοχές στο... «ασπρόμαυρο» κοντέρ του, όντας και φέτος σταθερή αξία. Παρά τα 36 του χρόνια, παραμένει πρότυπο επαγγελματία από τη μία και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός από την άλλη, αποδεικνύοντας πως πολλές φορές στο ποδόσφαιρο αυτό που έχει σημασία είναι η ηλικία της καρδιάς και όχι της... ταυτότητας. Ακόμα βέβαια δεν έχει σκοράρει φέτος, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα γευθεί τη χαρά του γκολ στο δεύτερο μισό της περιόδου βάσει της συνέπειας που έχει δείξει (και) σε αυτόν τον τομέα τα προηγούμενα χρόνια.
ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΣΙΚΟΥΑΛ
Η πρώτη ταινία «Ο Σεκού Ολίσε στον ΠΑΟΚ», ήταν... συμπαθητική. Το σίκουαλ όμως, τραγικότατο. Ο Λιβεριανός «παίζει» χωρίς αντίπαλο για το βραβείο του χειρότερου ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου στο πρώτο μισό της σεζόν, με την προσφορά του να τείνει στο... μηδέν αν εξαιρεθεί το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Καλλονή και η γενικότερη απόδοσή του στο συγκεκριμένο ματς. Με τη γενικότερη εικόνα του κάθε άλλο παρά δικαίωσε αυτούς που πήραν την απόφαση να τον δανειστούν εκ νέου από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το περασμένο καλοκαίρι, παρά το ότι ο Στέφενς του έχει δώσει πολλές ευκαιρίες.
ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η προσφορά ενός επιθετικού δεν οριοθετείται μόνο από τα γκολ που πετυχαίνει. Καλώς ή κακώς όμως, αποτελεί το μεγαλύτερο κριτήριο. Από αυτή την άποψη και μόνο, μιας και η έως τώρα προσφορά τους επουδενί δεν είναι αμελητέα, η αποτελεσματικότητα των Στέφανου Αθανασιάδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής. Συνολικά οι δυο τους έχουν πετύχει έντεκα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αριθμός μικρός από τη στιγμή που αποτελούν τους δύο βασικούς φορ του ΠΑΟΚ.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Η θητεία του στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε άκρως εντυπωσιακά. Η συνέχεια όμως, μόνο ανάλογη δεν ήταν. Ο λόγος για τον Μίροσλαβ Στοχ, που δεν είναι μόνο το έχει να σκοράρει από τις 6 Οκτωβρίου. Γενικότερα η προσφορά του το τελευταίο διάστημα είναι μικρή βάσει των ικανοτήτων του και των απολαβών του. Το αν ο Χουμπ Στέφενς καταφέρει να τον «ξυπνήσει» στο 2014 ή ο ίδιος ο Σλοβάκος θυμηθεί τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν παρουσιάζει μόνο τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι «κομβικό» και για την μετέπειτα πορεία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Σε όσους ξεχώρισαν και επέλεξαν τον Ίνιγο Λόπεθ για να αποτελέσει «στυλοβάτη» της άμυνας του Δικεφάλου και μάλιστα του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Ισπανός παρουσιάστηκε μέτριος σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ και εδώ και καιρό ουσιαστικά δεν υπολογίζεται από τον Χουμπ Στέφενς, που ξεκάθαρα έχει αποφανθεί αρνητικά για τις ικανότητες του πρώην στόπερ της Γρανάδα. Όχι βέβαια ότι χρειαζόταν ο Ολλανδός για να διαπιστώσει ο καθένας το ότι ο Λόπεθ είναι ένας ποδοσφαιριστής μέτριων δυνατοτήτων.
ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑΣ
Πάνω που άρχισε να παίρνει παιχνίδια στα πόδια του, προχώρησε σε μία ενέργεια που μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε για τον ίδιο. Ο Εργκούς Κάτσε αδίκησε τον εαυτό του με τη φωτογραφία του με το μπλουζάκι του UCK και παράλληλα ζημίωσε αγωνιστικά και τον ΠΑΟΚ. Τα πράγματα βέβαια για τον νεαρό μέσο και τον Δικέφαλο κατ΄ επέκταση, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν ο Ιβάν Σαββίδης ειδικότερα και ο «ασπρόμαυρος» μηχανισμός γενικότερα, επιδείκνυαν περισσότερη αποφασιστικότητα μετά το περιστατικό και τα όσα ακολούθησαν.
ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Με την αποχώρηση του Ιτάνζ, ουσιαστικά έγινε το μεγάλο «αφεντικό» σε ότι αφορά τη θέση κάτω από την εστία του Δικεφάλου. Στο ξεκίνημα της σεζόν δεν εμφανίστηκε τόσο σταθερός αλλά όσο τα παιχνίδια περνούσαν τόσο ο Σανθ Χακόμπο περιόριζε τα λάθη του και εμφανιζόταν αποτελεσματικός, όμως η άνευ λόγου φραστική επίθεσή του στον γυμναστή της ομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, τον έβαλε στο... ψυγείο. Έκτοτε δεν έχει συμπεριληφθεί σε ούτε μία αποστολή από τον Χουμπ Στέφενς, γεγονός βέβαια που ενδεχομένως να ξεπερνάει τα όρια της τιμωρίας που έπρεπε να επιβληθεί στον Ισπανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου