Στοίχιμα


Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Όταν ο ΠΑΟΚ μεγάλωνε κερδίζοντας την Ρεάλ


Υπάρχουν πολλές στιγμές στη διάρκεια της μεγάλης ιστορίας του ΠΑΟΚ, που έχουν συνδεθεί με σημαντικά παιχνίδια και γεγονότα. Μία από αυτές είναι και η 23ηΙανουαρίου, γιατί σαν σήμερα, πριν από 23 χρόνια (23/1/1990) ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία από τις πιο σημαντικές νίκες της ιστορίας του. Επικράτησε με 80-77 της Ρεάλ Μαδρίτης σε μία νίκη ορόσημο, αφού εκτός του ότι με αυτό το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε για πρώτη φορά την συμμετοχή του στην ημιτελική φάση μίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μεγάλωσε ουσιαστικά σαν ομάδα.
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Νίκος Σταυρόπουλος που είχαν πρωταγωνιστήσει σε εκείνο το παιχνίδι, μιλούν στο www.paokbc.gr για τις αναμνήσεις τους από το ματς της 23ης Ιανουαρίου 1990 και εξηγούν γιατί όντως εκείνη η νίκη είχε ιδιαίτερη σημασία για τον ΠΑΟΚ.

  «Ήταν όντως ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας. Είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια στην Ευρώπη, είχαμε ήδη πετύχει μερικές μεγάλες νίκες, αλλά αυτό το παιχνίδι ήταν το κάτι άλλο. Θυμάμαι ότι στο γήπεδο γινόταν χαμός, η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική για μας και πολύ δύσκολη για την Ρεάλ. Κερδίσαμε μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι και πράγματι αυτή η νίκη μας έδωσε μία τρομερή ώθηση. Όταν κερδίζεις την Βασίλισσα της Ευρώπης, αλλάζεις επίπεδο κι αυτό μπορεί να μην φάνηκε αμέσως, αν και εκείνη την χρονιά φτάσαμε ως την ημιτελική φάση με τα παιχνίδια με την Κνορ Μπολόνια, αλλά την επόμενη σεζόν πήραμε το Κύπελλο», θυμάται ο Νίκος Σταυρόπουλος και συνεχίζει… «Είχαμε κι εμείς καλή ομάδα τότε, αλλά και η Ρεάλ ήταν πάντα ένας τεράστιος σύλλογος. Θυμάμαι την μεγάλη ομάδα που εδώ είχα δει, με Corbalan και άλλους, τους βρήκαμε αντιπάλους και τους κερδίσαμε. Μεγάλη εμφάνιση».

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν σε εκείνο το παιχνίδι το κεντρικό πρόσωπο. Και αγωνιστικά, αφού με 28 πόντους (5/12 δίποντα, 6/12 τρίποντα) ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ και ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα, αλλά και επειδή λίγο πριν το τέλος του ματς, δέχθηκε μία αγκωνιά από τον Fernando Romay και έσπασαν τρία δόντια του. «Εάν θυμάμαι καλά είχα την μπάλα και μπήκα προς το καλάθι, βρέθηκα μπροστά στο Romay, έκανα προσποίηση, την… έφαγε ο Ισπανός και πήδηξε ψηλά, αλλά όταν προσγειώθηκε με χτύπησε με τον αγκώνα στο στόμα. 
Έπεσα κάτω, ήταν λίγο δύσκολο, αισθάνθηκε αίμα στο στόμα μου, αλλά και τα κομμάτια από τα δόντια που είχαν σπάσει. Ακούγεται δύσκολο, αλλά εκείνη την ώρα δεν αισθάνεσαι πόνο, το ματς ήταν πολύ σημαντικό και συνέχισα», θυμάται ο Μπάνε Πρέλεβιτς, που χτύπησε στο 33ο λεπτό του αγώνα, έμεινε εκτός… μάχης για ένα δίλεπτο, αλλά έπαιξε συνολικά 38 λεπτά στο μεγάλο ματς. «Ήταν μία πολύ μεγάλη για μας, απέναντι σε μία ομάδα που είχε σπουδαίους παίκτες, τον Romay που με χτύπησε με τον αγκώνα, Biriukov, Anderson, Cargol, Llorente, προπονητής τους ήταν ο George Carl, ενώ έπαιζε και ο Antonio Martin, ο αδερφός του Φερνάντο που είχε σκοτωθεί πριν το παιχνίδι που είχαμε παίξει στη Μαδρίτη.

«Κακή στιγμή, πολύ άσχημη, ο Fernando Martin ήταν ένας πολύ μεγάλος παίκτης και λόγω του θανάτου του παίξαμε μία ημέρα μετά στη Μαδρίτη κι ενώ είχαμε ξεκινήσει πολύ καλά και προηγηθήκαμε στο ημίχρονο, αλλά χάσαμε το παιχνίδι. Ήταν τέτοιο το ματς, στη μνήμη του, που ήταν λογικό να εξελιχθεί έτσι, ίσως δεν ήταν και σωστό να το κερδίσουμε», λέει ο Μπάνε Πρέλεβιτς για το παιχνίδι που είχε το Δεκέμβριο του 1989 στη Μαδρίτη, ενώ ο Νίκος Σταυρόπουλος θυμάται: «Με τον Fernando Martin είχαμε παίξει πολλές φορές αντίπαλοι με τις Εθνικές ομάδες. Φοβερός παίκτης, υπήρχε πολύ βαριά ατμόσφαιρα όταν πήγαμε να παίξουμε στη Μαδρίτη κι αυτό φάνηκε κάποια στιγμή και στο ματς, που ήρθε και μας πλάκωσε όλο αυτό».
Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ νίκησε 80-77 τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον τότε προπονητή Κώστα Πολίτη να χρησιμοποιεί μόνο έξι παίκτες τους Σταυρόπουλο (6), Πρέλεβιτς (28), Cook (17), Παπαχρόνη (5), Φασούλα (10) και Μακαρά (14), ενώ για τη Ρεάλ πρώτοι σκόρερ ήταν οι Biriukov (21) και Villalompos (18).  Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά από αυτό το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τον Άρη, τον οποίο νίκησε με 81-64!

πηγή: paokbc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου