Στοίχιμα


Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ενδιαφέρεται και για την ΕΥΑΘ ο Ιβάν

Ενδιαφέρεται και για την ΕΥΑΘ ο Ιβάν
Η εταιρία ύδρευσης Θεσσαλονίκης είναι προς ιδιωτικοποίηση και σήμερα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον των εταιρειών για την αγορά της. Μέσα στους υποψήφιους και ο Ιβάν Σαββίδης!

Αναλυτικά όσα αναφέρουν «Τα Νέα» για το θέμα: 

«Ο γαλλικός όμιλος Suez (που ήδη ελέγχει περί το 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ) σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ, η κρατική εταιρεία υδάτων του Ισραήλ Mekorot μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ - Τέρνα και συμμετοχή του ομίλου Αποστολόπουλου, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και της Σεκάπ Ιβάν Σαββίδης και ακόμα ένα σχήμα που αφορά κίνηση 400 πολιτών (!) είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι που εκδήλωσαν χθες μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το 51% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια και όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση θα έχουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (data room) και στα άλλα στοιχεία της ΕΥΑΘ, καθώς και στο σχέδιο επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογράψει η εταιρεία για τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση λήγει το 2031 και πρόκειται να επεκταθεί παράλληλα με την πώληση του 51% των μετοχών.

Οπως προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ κατά τα τελευταία τρία χρόνια, συγκεκριμένο ύψος δανεισμού (δεν πρέπει να είναι ανώτερος από συντελεστή 5,5 επί τον καθαρών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Πρέπει ακόμη να διαθέτουν ειδική εμπειρία σε διαχείριση, σχεδιασμό, λειτουργία και συντήρηση υποδομών και υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας ύδατος και λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης επεξεργασίας διάθεσης υποπροϊόντων και συστημάτων μέτρησης κατανάλωσης, τιμολόγησης και είσπραξης εσόδων. Οι μνηστήρες της ΕΥΑΘ καλούνται να αποδείξουν πως κατά την τελευταία τριετία είχαν εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε «ένα ενιαίο σύστημα που εξυπηρετεί πληθυσμό τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων». Είναι προφανές ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της κίνησης 400 πολιτών έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι για τον διαγωνισμό πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με επέκταση της περιόδου παραχώρησης, έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις. Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τόσο η διοίκηση όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να αναλάβει τη διαχείριση του νερού μητροπολιτική εταιρεία με τη συμμετοχή όλων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου